Posted on Leave a comment

Matkamessut 2023: Mitä on muuttunut kolmessa vuodessa? – osa 2

Visit Jyväskylä Region - kyltti messuosastolla.

Kaksiosaisessa kirjoituksessani tarkastelen kolmen taukovuoden jälkeen toteutuneita Matkamessuja muutaman, matkailualan ammattilaisen roolista käsin seuraamani, aiheen näkökulmasta. Ensimmäisessä osassa jaoin vaikutelmia käynnistäni siitä näkökulmasta, miten matkailun kestävyys oli mukana ja näkyvillä tapahtumassa. Tässä osassa kerron mm. matkailun ja teknologian yhteydestä, matkailun vaihtoehtoisten muotojen noususta, messujen ohjelmasta ja destinaatioiden edustuksesta.

Tapahtuman ohjelma ja matkailualueiden läsnäolo

Joskus Matkamessuilla on ollut merenneitoja, tanssijoita ja kaikenlaisia sirkushuveja. Tällä kertaa elämyksellisyyttä ei ollut niin paljon, mutta samalla ylilyönnit ja oudot show-numerot olivat myös vähentyneet. Toisaalta vaikutti siltä, että lavoilla välitettiin ennätyksellinen määrä monipuolista ja tärkeää tietoa (Ohjelmalavat 2023). Uutuutena oli Sustainability Square – lava, jonka ohjelma oli täysin keskittynyt kestävyyteen (Sustainability Square 2023).

Messujen tarjonta vaikutti suppeammalta kuin ennen. Jotkut ohjelmaan perinteisesti osallistuvat matkanjärjestäjät ja valtioiden edustajat olivat jääneet pois. Koronasta paluu oli varovaista varsinaisen tapahtuman osalta, mutta sain tietää, että messuja edeltävä myyntitapahtuma on ollut aktiivinen ja hedelmällinen ammattilaisten kannalta. Osa isoista toimijoista oli osallistunut myyntitapahtumaan ja ammattilaispäivään mutta oli poistunut ennen kuluttajapäiviä.

Messuosastot olivat entistä pienempiä, kun taas näytteilleasettajat olivat entistä isompia toimijoita. Yhden yrityksen osastot olivat harvinaisia, kuten myös yhden kunnan ständit. Tarjonta oli niputettu aiheittain, ison otsikon alle, esimerkiksi Lakeland Pohjois-Savo, Lakeland Saimaa, Arctic Lakeland. Tämä voi olla järkevää, jos Suomea katsotaan ulkopuolisen kuluttajan silmin, mutta taas yksittäisen matkailuyrityksen näkökulmasta tämä tarkoittaa vähemmän näkyvyyttä ja saattaa johtaa passiivisuuteen. Keskustelin erään kansainvälisen opiskelijaryhmän kanssa messuista. Opiskelijat olivat turhautuneita siihen, ettei osastoilla pääse keskustelemaan matkailuyritysten edustajille. Osastoillahan oli virkailijoita, matkailuneuvojia, hankeihmisiä ja kaikkia muita – paitsi juuri matkailupalvelun tuottajia.

Visit Jyväskylä Region ja Visit Lahti -osasto matkamessuilla.
Kuva 1. Visit Jyväskylä Region ja Visit Lahti olivat myös esillä yhtenäisellä Lakeland-aiheisella osastolla. Kuva: Rositsa Röntynen

Teknologian ja matkailun symbioosi

Matkailun teknologisointi on vahva trendi, eikä ole yllätys, että Matkamessuilla tällä kertaa virtuaalilasikierrokset ja kohteiden videoesittelyt olivat yleistyneet. Toisaalta tapahtumassa oli yllättävän paljon tylsiä, vanhanaikaisia paperilappuarvontoja. Teknologisia ratkaisuja voisi tulevaisuudessa hyödyntää tehokkaammin ja monipuolisemmin mielikuvitusta käyttäen.

Kuvakollaasi. Virtuaalilasikokemus messuosastolla. Videoesittelyjä tabletilla osastolla. Klikattavien karttojen esittely.
Kuva 2. Kohteiden esittelyihin nykyään kuuluu erilaiset teknologiset ratkaisut: videoesittelyt (vasemmalla), virtuaalikierrokset (keskellä) ja klikattavat kartat (oikealla). Kuvat: Rositsa Röntynen

Joskus fyysinen ja digitaalinen puoli matkailussa eivät ole vastakkaisia, vaan kulkevat käsi kädessä.

– Paperikartat eivät ole hävinneet ja kävijät iloitsevat, että löytävät niitä meidän osastolta, Mediamapsin asiakkuuspäällikkö Eeva Cabrita totesi.

Nämä eivät kuitenkaan ole tavallisia paperikarttoja, vaan ne sittenkin sisältävät painatuspintaansa laajempaa, digitaalisuuden mahdollistamaa tietoa. Lisäksi tämä hybridikarttamuoto ei yhdistä analogista ja digitaalista tuotetta tuttuja QR-koodeja käyttäen, vaan puhelimella skannataan ja klikataan varsinaista mainoskuvaa.

Teknologia menee siis eteenpäin ja matkailulle on siitä apua. Joihinkin ongelmiin ei kuitenkaan ole toistaiseksi löydetty ratkaisua.

– En ole varma, onko virtuaalimatkailusta olemassa määritelmä, mutta hyvin usein puhutaan siitä. Minusta pelkkää videon katsomista ei voi kutsua virtuaalimatkailuksi. Mukana pitää olla kaikki aistit ja teknologia ei ole vielä niin edistynyt, että se tarjoaisi tämän mahdollisuuden, Jaana Nordensvan Uudenmaan Seuramatkat Oy:stä huomautti osana paneelikeskustelua Sustainability Squaressa.

Eri matkailumuotojen näkyvyys Matkamessuilla

Ammattilaisena seuraan muutaman matkailumuodon kehitystä ja niistä Matkamessuilla tein seuraavat havainnot:

  • Luontomatkailu ja kansallispuistot

Kansallispuistot näkyivät pääsääntöisesti heikosti, paitsi joillakin Lapin osastoilla. Valitettavasti luontoa ja kansallispuistoja ei edelleenkään pidetä vetovoimatekijöinä, vaikka juuri niiden ansiosta matkailu pysyi pinnalla koronapandemian aikana. Esimerkiksi Lakeland Pohjois-Savon osastolla minulle kerrottiin, että kansallispuistot näkyvät alueen messutarjonnassa ”päiväretkikohteina, mitä ne tosiaan ovat”. Esitteessä oli kahdesta kansallispuistosta yhteensä kaksi esittelylausetta.

Metsähallituksella perinteisesti ei ollut omaa osastoa, mutta Luontopalveluiden edustajia oli mahdollista tavata eri osastoilla ja osana lavaohjelmaa. Harmillisesti, mutta perinteisesti, Metsähallitus julkaisee kohteiden käyntimäärät vuoden 2022 osalta vasta Matkamessujen jälkeisellä viikolla. Tämän tiedon julkaisuajankohdan aikaistaminen antaisi kättä pidempää monelle messukeskustelulle.

Kansallispuistojen logot messuosastolla.
Kuva 3. Harva näytteilleasettaja oli tunnistanut kansallispuistot alueensa tärkeänä vetovoimatekijänä, joka ansaitsee huomiota messuilla. Kuva: Rositsa Röntynen
  • Kulttuurimatkailu

Kulttuurimatkailu ei myöskään ollut valtaosan näytteilleasettajista fokuksessa. Vaikka messuilla oli erillinen Tasty Travel -alue, joka lupasi ”makuja kotisuomesta ja maailmalta” (Tasty Travel -alue 2023), se ei tarjonnut muuta yhteyttä matkailuun kuin pelkkää inspiraatiota.

Itse huomasin Espanjan esittelyn Inspiration Stagella flamenco-kitaralla säestettynä (Spanish Guitar Show 2023), mikä varmasti lisäsi aistillisuutta maan osastoesittelyyn. Positiivinen yllätys minusta oli Finland Festivalsin osasto, joka on merkittävä kulttuurialan toimija (Finland Festivals ry 2021), mutta on myös tunnistanut matkailupotentiaalinsa.

Kuvakollaasi. Enpanjan flamenco-kitaraesitys messulavalla. Finland Festivals -messuosasto.
Kuva 4. Finland Festivals oli Matkamessuilla esillä (vasemmalla). Espanja esitettiin kohteena mm. musiikin avulla (oikealla). Kuvat: Rositsa Röntynen

Ystävyysseurojen kortteli oli luultavasti messujen vilkkain paikka ja vaikutti siltä, että asiakas uskalsi lähestyä näitä osastoja muita rohkeammin. Seurat välittivät ajan myötä kerääntynyttä tietoa kohdemaistaan ja joissakin tapauksissa toimivat myös kyseisen maan virallisena edustuksena, jos maa ei ollut lähettänyt omia edustajia tai materiaaleja messuille. Tällä messualueella keskustelut kulttuurista olivat syviä, kokemuksella pohjustettuja ja peilasivat myös Suomen kulttuuria. Ystävyysseurat kannattaa aina muistaa matkailun ekosysteemin osana ja vaikuttajana!

Kuvakollaasi. Messukävijöitä ja messuosastoja.
Kuva 5. Suomi-Bulgaria -seura on yhdistänyt kahden maan kulttuurit vuodesta 1952 alkaen (vasemmalla). Ystävyysseurojen kortteli Matkamessuilla oli vilkas ja positiivinen paikka, jossa asiakas ei pelännyt lähestyä osaston tarjontaa (oikealla). Kuvat: Rositsa Röntynen
  • Vapaaehtoismatkailu

Vapaaehtoismatkailusta puhuttiin ICRT-verkoston järjestämässä paneelikeskustelussa Sustainability Squaressa, mihin itsekin osallistuin panelistina (Matkailun erilaiset muodot: Esittelyssä vapaaehtoismatkailu, virtuaalimatkailu ja uudistava matkailu 2023). Vapaaehtoismatkailu on matkailumuoto, joka tukee uudistavan matkailun periaatteita ja Metsähallituksen paimenlomat ovat yksi tapa harjoittaa vapaaehtoismatkailua kotimaassa. Sitä tutkittiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Suomen Kylät ry:n konsortiossa viime vuonna (Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta (Value) n.d.), jolloin julkaistiin Suomen ensimmäinen selvitys vapaaehtoismatkailun nykytilasta ja potentiaalista, ja se merkityksensä vuoksi laajeni Keski-Suomen ulkopuolellekin (Röntynen 2022).

Paneelissa toin esille, että vapaaehtoismatkailun suosio on nousussa, koska se tuo hyötyjä kaikille osapuolille: elämyksiä matkailijoille, apukäsiä ja uusia käytänteitä paikallisille, suojelua tai ennallistamista luonnolle jne. Korostin, että matkailijan motivaatioon kuuluvat altruismi ja pyyteettömyys eivät ole itseisarvona, vaan vapaaehtoistehtävien vahvan seurannan kautta kannattaa varmistaa tulosten tehokkuus. Aasinsiltana virtuaalimatkailuun mainitsin, että videot, AR- ja VR-teknologia voivat auttaa vapaaehtoistehtävien perehdytyksessä ja, vaikka ei itsenäisenä virtuaalimatkailutuotteena, voivat kuulua olennaisena osana kokonaisvaltaiseen matkailuelämykseen.

Paneelikeskustelu matkamessuilla.
Kuva 6. ”Matkailun erilaiset muodot” -paneeliin oli tehokkaasti yhdistetty vapaaehtoismatkailun, uudistavan matkailun, Metsähallituksen paimenviikkojen ja virtuaalimatkailun aiheet. Moderaattorina oli Katri Tihilä (Reilun matkailun yhdistys, vasemmalla) ja panelisteina toimivat (vasemmalta oikealle) Jaana Nordensvan (Uudenmaan Seuramatkat Oy), Rositsa Röntynen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), Anu Nylund (Mood of Finland) ja Ilkka Numminen (Metsähallitus, Luontopalvelut). Kuva: Petra Blinnikka.

Muita merkkejä vapaaehtoismatkailun tarjonnasta en juurikaan löytänyt messutapahtumasta. Ekomatkaajat, Åland Expeditions ja Green Escape, jotka matkanjärjestäjinä tarjoavat vapaaehtoismatkailua Suomessa, eivät olleet näytteilleasettajina. Pysähdyin erään osaston eteen, jonka otsikkona oli ”Viron maatilamatkailu”. Koska Suomessa vapaaehtoismatkailu on vahvasti kytköksissä maatilojen kanssa, päätin kysyä, onko se osa maatilamatkailun tarjontaa Virossa.

– Jotkut maatilat Etelä-Virossa tarjoavat vapaaehtoistehtäviä asiakkaan pyynnöstä, mutta eivät aktiivisesti mainosta niitä, vastasi osaston edustaja.

Ilmeisesti siellä päin vapaaehtoismatkailu tarvitsee tutkimusta ja kehittämistyötä yhtä paljon kuin täällä Suomessa.

Jälkitunnelmia ja johtopäätöksiä

Matkamessut 2023 olivat kauan odotettu tapahtuma matkailun ammattipiireissä ja niiden odotettiin tarjoavan muuttuneen, paremman matkailumaailman kuvan. Minuun jäi kuitenkin tunne, että matkailu ei ole kolmessa vuodessa muuttunut, saati edistynyt niin paljon kuin itse kuvittelin pandemian aiheuttamassa eristyksessä. Monipuolista tarjontaa ei osata tuoda esille ja kestävyyttä pidetään itsestään selvänä ekotekona. Lisäksi näytti siltä, että matkailussa ei voida puhua vielä normaalitilasta, vaan eletään päivä kerrallaan jännittyneenä. Toivotaan tälle merkittävälle, ainutlaatuiselle alalle vahvaa ja vakaata vuotta 2023!

Kirjoittaja Rositsa Röntynen toimii Jyväskylän ammattikorkeakoululla tuntiopettajana ja Vastuullisen matkailun portaat -koulutuskokonaisuuden koordinoijana sekä muissa matkailun asiantuntijatehtävissä.

Lähteet

Finland Festivals ry 2021. Sivu Finland Festivals ry:n verkkosivuilla. Viitattu 24.1.2023. https://festivals.fi/meista/.

Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta (Value) n.d. Verkkosivu AitoMaaseutu-verkkosivustolla. Viitattu 24.1.2023. https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/keski-suomesta-vapaaehtoismatkailun-karkimaakunta-value.

Matkailun erilaiset muodot: Esittelyssä vapaaehtoismatkailu, virtuaalimatkailu ja uudistava matkailu 2023. Sivu Matkamessujen ohjelmasivulla. Viitattu 24.1.2023. https://matka.messukeskus.com/ohjelma/56674/matkailun-erilaiset-muodot-esittelyss-vapaaehtoismatkailu-virtuaalimatkailu-ja-uudistava-matkailu/.

Ohjelmalavat 2023. Sivu Matkamessujen ohjelmasivulla. Viitattu 24.1.2023. https://matka.messukeskus.com/messuilla/#lavat.

Röntynen, R. 2022. Vapaaehtoismatkailun nykytila ja potentiaali: Maailman esimerkeistä Keski-Suomen kontekstiin. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisut. Viitattu 24.1.2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-653-8.

Spanish Guitar Show 2023. Sivu Matkamessujen ohjelmasivulla. Viitattu 24.1.2023. https://matka.messukeskus.com/ohjelma/56240/spanish-guitar-show/.

Sustainability Square 2023. Sivu Matkamessujen ohjelmasivulla. Viitattu 24.1.2023. https://matka.messukeskus.com/sustainability-square/.

Tasty Travel -alue 2023. Sivu Matkamessujen ohjelmasivulla. Viitattu 24.1.2023. https://matka.messukeskus.com/lomamatkat/hyvaa-ruokaa/.

Leave a Reply