Posted on Leave a comment

Muutoksia Vastuullisen matkailun portaat -koulutuskokonaisuuteen

Vastuullisen Matkailun Portaat logo.

Vastuullisen matkailun portaat -koulutuskokonaisuus lanseerattiin 1.6.2021 ja reilun kahden vuoden ajan se on palvellut satoja oppijoita. Ketterän ja innovatiivisen digitaalisen täydennyskoulutuksen ylläpito on kuitenkin aiheuttanut koulutuksen järjestäjille taloudellisia vaikeuksia ja konsortiomme on kutistunut. Tämän myötä jouduttiin luopumaan alustan joistakin toiminnallisuuksista ja miettimään koulutustarjontaa uudelleen.

Continue reading Muutoksia Vastuullisen matkailun portaat -koulutuskokonaisuuteen

Posted on Leave a comment

Matkamessut 2023: Mitä on muuttunut kolmessa vuodessa? – osa 2

Visit Jyväskylä Region - kyltti messuosastolla.

Kaksiosaisessa kirjoituksessani tarkastelen kolmen taukovuoden jälkeen toteutuneita Matkamessuja muutaman, matkailualan ammattilaisen roolista käsin seuraamani, aiheen näkökulmasta. Ensimmäisessä osassa jaoin vaikutelmia käynnistäni siitä näkökulmasta, miten matkailun kestävyys oli mukana ja näkyvillä tapahtumassa. Tässä osassa kerron mm. matkailun ja teknologian yhteydestä, matkailun vaihtoehtoisten muotojen noususta, messujen ohjelmasta ja destinaatioiden edustuksesta.

Continue reading Matkamessut 2023: Mitä on muuttunut kolmessa vuodessa? – osa 2

Posted on Leave a comment

Matkamessut 2023: Mitä on muuttunut kolmessa vuodessa? – osa 1

Messuosastoja ja messukävijöitä.

Helsingin Matkamessut ovat Pohjois-Euroopan suurin matkailualan ammattitapahtuma (Matkamessut alan ammattilaisille 2023). Niiden edellisestä toteutuksesta oli kulunut tasan kolme vuotta, kun vihdoin saatiin uudelleen tavata vanhojen ja uusien kollegoiden kesken pandemian jälkeen tammikuisessa Helsingissä. Tapahtumaan oli ladattu paljon uuden, muuttuneen ja paremman matkailumaailman peilaamisesta. Tässä kaksiosaisessa kirjoituksessa tarkastelen messujen toteutusta muutaman aiheen kautta, joita itse seuraan matkailun ammattilaisena.

Continue reading Matkamessut 2023: Mitä on muuttunut kolmessa vuodessa? – osa 1

Posted on Leave a comment

Sanoista tekoihin!

Kuvassa on ilmennetty teknologian kehitystä ja aineettomia pääomia

 

Erilaiset hankkeet tarjoavat yrityksille mahdollisuuden parantaa osaamistaan. Nopeasti muuttuvassa ja pandemiasta toipuvassa maailmassa yritykset voivat hankkeiden avulla löytää uusia avauksia ja näkökulmia liiketoimintaansa. Hankkeita on paljon tarjolla, mikä tarjoaa yrityksille mahdollisuuden valita tilanteeseensa parhaiten sopivan ja aihealueeltaan kiinnostavimman (ks. esim. Vesa 2021). Hankkeet tarjoavat väylän saada valmiiksi jäsenneltyä ja usein aika pitkällekin pohdittua uutta tietoa, jonka avulla yritykset ovat valmiimpia sopeutumaan niin globalisaation tuomiin uhkiin, ilmastonmuutoksen vaatimiin toimenpiteisiin, pandemian muuttamaan maailmaan, kuin yllättäviin kriiseihinkin. Lisäksi monissa hankkeissa henkilöstön osaamista päivitetään vastaamaan tämän päivän tarpeita, mikä on toki etu yrityksille, mutta myös henkilöstölle itselleen: motivaatio ja työssä jaksaminen paranevat, kun on hyvät osaamisvalmiudet selvitä seuraavistakin haasteista.

Continue reading Sanoista tekoihin!

Posted on Leave a comment

MaRa-alalle kaivataan lisää vastuullisuusosaamista

Kokit asettelevat ruoka-annoksia, kuva: Shutterstock

Kestävästä ja vastuullisesta matkailusta on puhuttu jo pitkään. Matkailualalla on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja ympäristöön, joten kaikkien alan toimijoiden tehtävänä on pyrkiä maksimoimaan toiminnan positiivisia vaikutuksia ja minimoimaan negatiivisia vaikutuksia.

Kestävällä matkailulla voidaan viitata pitkän aikavälin tavoitteisiin, joita kohti päästään vain kaikkien matkailutoimijoiden ja sidosryhmien vastuullisella toiminnalla (ks. esim. Veijola, Ilola & Edelheim 2013). Vuonna 2020 Business Finland nosti vastuullisuuden valokeilaan omalla Sustainable Travel Finland -ohjelmallaan. Alan yrityksiltä odotetaan yhä enemmän vastuullista liiketoimintaa, jossa otetaan huomioon sidosryhmien odotukset ja kannetaan vastuu liiketoiminnan taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista.

Jotta matkailualan yritykset voivat toimia vastuullisesti, täytyy niissä olla riittävästi osaamista tunnistaa oman toimintansa vastuullisuusvaikutukset ja selvittää sidosryhmien kannalta olennaiset vastuullisuusasiat sekä toteuttaa ja kehittää vastuullista toimintaa käytännössä. Etenkään pienissä matkailualan yrityksissä tällaista osaamista ei ole riittävästi. Siksi myös vastuullisuudesta saatavat hyödyt, kuten veden, energiankulutuksen ja jätteiden määrän pienenemisen myötä saadut säästöt tai vastuullisena yrityksenä ja työnantajana erottuminen, jäävät saamatta.

Continue reading MaRa-alalle kaivataan lisää vastuullisuusosaamista

Posted on Leave a comment

Matka maatilalle – mahdollisuudet ja niiden rajat

Kuvakollaasi Anu Raulun ottamista kuvista, jossa yritysryhmän jäseniä projektin valmennuksissa: ihmisiä kirjoittamassa luentosalissa, ihmisiä istuu vanhassa tuvassa, ihmisiä keskustelee talon rappusissa, ihmisiä maatilalla, nainen katsoo pöydällä olevia kortteja.

Suomalainen maaseutu, sieltä löytyvät miljööt ja maatilan elämä ovat kiistatta oivia puitteita nykymatkailijan elämysten tuottamiselle, mutta matkailupalvelujen tuottaminen ei silti ole aina maatilalliselle mielekästä. Continue reading Matka maatilalle – mahdollisuudet ja niiden rajat

Posted on Leave a comment

Vapaaehtoismatkailuun sovellettava lainsäädäntö

Vapaaehtoismatkailu on Suomessa vähän tunnettu matkailumuoto, mutta sen potentiaali vastuullisuuden kannalta on maailmalla jo tunnistettu.

Value-hanke tutkii, onko vapaaehtoismatkailulla potentiaalia Keski-Suomessa. Yksi hankkeen keskeisistä tehtävistä on selvittää, onko tämän matkailumuodon edessä lainsäädännön osalta esteitä, jotka saattavat hidastaa sen kehitystä tai ehkäistä sen kokonaan. Continue reading Vapaaehtoismatkailuun sovellettava lainsäädäntö

Posted on Leave a comment

OP:n verkkomaksupainike poistuu käytöstä syyskuussa 2021

Koulutuksen maksuvälittäjä Paytrail on ilmoittanut, että Osuuspankki uudistaa maksurajapintaansa syksyllä 2021 ja uudistuksella on vaikutuksia myös Paytrailin koulutuksen sivuston kautta tarjoamiin maksutapoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että OP:n maksupainike poistuu myyntikanavan maksutapavalikoimasta 30.9.2021.

Osuuspankkimaksujen toimivuus sivustolla vaatii verkkokaupan kokonaisvaltaista uudelleen järjestämistä, johon toistaiseksi emme pysty. Pahoittelemme aiheutunutta vaivaa!

Posted on 1 Comment

Esteetöntä ja saavutettavaa matkaa kaikille

Welcome-tekstillä maapallo, jota tavoittelee eriväriset ja -kokoiset kädet.

Esteettömästä matkailusta tarvitaan nykyään vahvaa osaamista, koska esteettömillä ja saavutettavilla matkailupalveluilla on kysyntää.

WHO:n arvion mukaan maailman väestöstä 15 %:a eli noin miljardi ihmistä elää jonkinlaisen vamman kanssa (UNWTO) ja EU:n mukaan eurooppalaisista 27 %:lla eli vähintään joka neljännellä on esteettömiä palveluja vaativia rajoitteita (BusinessFinland). Pysyvien vammojen lisäksi on aina mahdollista, että kenelle vain tulee väliaikainen rajoite esimerkiksi matkalla murtuneen jalan vuoksi.  Kaikki me myös ikäännymme, jonka myötä voi tulla erilaisia haasteita ja rajoitteita arkeen sekä vapaa-aikaan. Meistä jokainen joutuu tekemisiin esteettömyyden ja saavutettavuuden kanssa joko itse tai välillisesti jossain vaiheessa elämäämme. Esteettömyys ja saavutettavuus on kaikkien etu sekä vielä myös kilpailuetu. Continue reading Esteetöntä ja saavutettavaa matkaa kaikille